Skip to content

Audicon referenssitarina: AnnaK ja uuden ajan oppimistila

Kiinteistöalan Koulutuskeskus Kiinko rakennutti monikäyttöisen studioluokan arvokiinteistön ullakolle Helsingin Annankadulla.

TEKSTI: Tom Nyman

Kiinko on kiinteistö- ja rakentamisalalla yli 40 vuotta toiminut yritys. Kiinko tarjoaa lisä- ja täydennyskoulutusta jo alalla oleville ammattilaisille ja siellä voi suorittaa alan ammattitutkintoja.

Rehtori ja kehitysjohtaja Jaana Lehto kertoo, että yritys järjestää pari sataa koulutustapahtumaa vuodessa. Niihin ottaa osaa noin 5000 ihmistä. Osaamisen kehittämisen osa-alueita ovat esimerkiksi isännöinti ja erilaiset kiinteistöpalvelut, rakentaminen, valvonta ja taloushallinto. Koulutusten kesto vaihtelee parin tunnin webinaarista kahden ja puolen vuoden koulutusohjelmaan, jonka Kiinko toteuttaa Tampereen yliopiston kanssa.

”Kun korona-aika alkoi, käytännössä kaikki tapahtumamme siirtyivät verkkoon yhden viikonlopun aikana. Se oli meille haastava, mutta samalla myös kehittävä digiharppaus”, Kiinkon hallintojohtaja Matti Oinonen muistelee.

”Maailma alkoi muuttua, ja ymmärsimme pian että meidän asiakkaamme ovat jatkossa yhä enemmän läsnä etänä ja verkon yli. Halusimme palvella heitä hyvin ja jopa normaalia live-opetusta mielekkäämmin ja paremmin. Se oli alkusysäys tälle remontille. Halusimme saada uusimman teknologian ja sen tuomat mahdollisuudet nopeasti käyttöön”, Jaana Lehto ja Matti Oinonen kertovat kuin yhdestä suusta toinen toisensa lausetta jatkaen.

Uutta tekniikkaa kireällä aikataululla

Kiinkon toimipiste ja pääopetustilat ovat Helsingin Malmilla. Lisäksi heillä on ollut käytössään melkein nelisataaneliöinen ullakkohuoneisto 150 vuotta vanhassa helsinkiläisessä arvokiinteistössä. Se on upea paikka järjestää tilaisuuksia ja sen sijainti on ylivertainen Annan- ja Kalevankadun kulmassa ydinkeskustassa, mutta tila tarvitsi kunnon remontin.

AnnaK -huoneiston uudistaminen oli kaikkien mukana olleiden osapuolten mielestä yhteistyön ja aikataulun hallinnan mestarinäyte. Hankkeen suuntaviivat hahmoteltiin ja remontti päätettiin toteuttaa vuoden 2021 maaliskuun alussa. Huhtikuun lopussa valittiin toimittajat ja tilan kimppuun käytiin jo toukokuun puolessa välissä. Kesähelteillä Audico viilasi av-asiat talossa kuntoon, ja kun Kiinkon väki palasi töihin elokuussa, suurin osa kokonaisuudesta oli käyttövalmiina.

Tilan kruununjalokivi on iso studioluokka Huippu, joka on nykyaikainen ja muunneltava opetustila noin 60:lle ihmiselle. Tilan voi muuttaa helposti juhlakäyttöön sopivaksi, joten sitä vuokrataan myös ulkopuolisille.

”Halusimme lähi- ja etäopetukseen sopivan viihtyisän studioluokan huippuhyvillä kuva- ja äänijärjestelmillä. Tekniikan helppo käytettävyys sekä kouluttajille että koulutettaville oli myös ehdoton vaatimuksemme”, Jaana Lehto kertaa lähtötilannetta.

Mikkikammosta eroon

Projektimyyntipäällikkö Olli Karisalmi Audicolta kertoo, miten tilaajan tarpeet toteutettiin ja miten niihin tuotiin vielä lisäarvoa.

”Samsungin 130 tuumainen tiheäpikselinen led-näyttö on nykyajan valkokangas. Siinä on hämmästyttävän paljon kirkkautta ja kontrastia. Ja äänentoisto on nyt huippuselkeää joka puolella huonetta eikä kenenkään tarvitse käyttää tai siirrellä mikrofoneja”.

Shuren kattomikrofonit kätkevät sisäänsä kahdeksan mikrofonikeilaa, jotka suunnataan sähköisesti poimimaan äänet vain tietyltä alueelta. Näin ääni voidaan rajata tarvittaviin kohteisiin, kun ääni toistetaan katossa sijaitsevien Genelecin pikkukaiuttimien kautta huoneeseen.

Näin esimerkiksi ilmastoinnin kohina voidaan suodattaa pois, jolloin puhetaajuudet selkenevät, kun ääni toistetaan katossa sijaitsevien Genelecin pikkukaiuttimien kautta huoneeseen.

”Veimme asiat vielä pidemmälle ja otimme käyttöön Voice Lift -järjestelmän. Se paikallistaa huoneessa puhuvan ihmisen ja vahvistaa hänen puhettaan sopivasti vain tarpeellisiin suuntiin. Kaikkien läsnäolijoiden puhe välittyy toisille ja etenkin myös etäosallistujille luonnollisena ja sopivalla voimakkuudella. Tämä on briljanttia uutta tekniikkaa ja juuri sellaista, johon ei kiinnitä huomiota lainkaan”, Olli Karisalmi kertoo ja jatkaa, että studioluokan tekniikka on suunniteltu muuntojoustavaksi eli sitä on helppo laajentaa ja uudistaa tulevina vuosina.

”Kaikki kouluttajamme, samoin kuin opiskelijat, ovat olleet hyvin tyytyväisiä Huippu-studion sisustukseen ja akustiikkaan. Erinomaisesti toimiva, huomaamaton tekniikka sujuvoittaa selvästi opetustilannetta. Isoin parannus entiseen on se, että mikrofoneista ei enää tarvitse välittää. Suurin osa ihmisistä kokee mikkikammoa, ja onneksi se ongelma on nyt poistunut”, Matti Oinonen kiittelee.

AnnaK:n remontin kakkosvaiheessa valmistuu parhaillaan striimausstudio, joka on pienempi 15 hengen luokkatila. Audico toteuttaa myös tämän tilan av-ratkaisut.